Wednesday, 30 January 2013



Tanpa kita sedar, kita bukan seorg yg bersyukur... saya pun... bila kita stress, kita mula merungut. kenapa la nasib kita mcm nih.kenapa org lain lagi baik.kenapa org lain hidup dia best.kenapa kita ditakdirkan mcm nih.kenapa kita selalu susah. kenapa kita selalu gagal..kenapa apa yg kita nak tk pernh dapat.kenapa hidup kita sunyi?


pernah tak kita terfikir kenapa Allah bagi kita kegagalan?kenapa Allah bagi kita kesusahan? Kenapa Allah beri kita kesakitan?kenapa Allah bagi kita kedukaan?kenapa Allah bagi kita kesedihan?kenapa Allah bagi kita kesunyian?


Allah itu maha mengetahui. Dia berikan apa yang kita perlu, bukan yang kita mahu...

Allah berikan kita kejayaan tanpa kita berusaha pastinya kita tak pernah belajar erti kegagalan.
Allah berikan kita sentiasa  gembira pastinya kita tak pernah tahu erti sebuah kedukaan
Allah beri kita kesenangan kita tak tau keperitan sebuah kesusahan
Allah berikan kita kebahagiaan kita tak kan belajar betapa sepi  kesunyian itu...

Setiap yang berlaku semuanya bersebab. Sebabnya Allah nak jadikan kita seorang yang sentiasa bersyukur dengan apa yang diberikan olehNya. Belajar untuk berdoa dan bergantung kepadaNya. Belajar untuk menjadi lebih kuat. Dan paling penting supaya kita sentiasa ingat kepadaNya. 

kehidupan kita, kita yang corak. kalau kita inginkan kebahagian, kita perlu la berusaha. ya. kadang2 kita rasa begitu rapuh. Tapi jangan biarkan rasa lemah tu menguasai diri kita. apa yg kita perlu buat, hargailah diri dan perasaan kita sendiri. Sayangilah diri kita seadanya...

love and peace...=)



Saturday, 26 January 2013


Assalamualaikum dan hai semua.

Setelah sekian lama selama 21 tahun ni, akhirnya impian ku terlaksana..aah..terlaksana nak share kegembiraan aku pas dapat gaji yang pertama bersama family.hehe..kan...keje penat lelah.hasil yang dapat tu memang rasa bessttt la.hehe.
Jangan tanya la tentang perasaan.of kos la seronok.hepi.hehe.. 
rasa dunia ini aku yang punya..hahahahaa(gelak ala2 jin ahmad albab)

walaupun simple tapi untuk diri kita semua tu bermakna.sebab kita akan rasa sendiri kepuasan tu..=)

so..antara aktiviti yang dilakukan..outing with my family...
time kasih penyelia, bg cuti..jasamu amat dihargai...hehe.

i heart you mak, abah.

walaupun abah tak suka makanan cam ni, tapi bawak jugak..bukan selalu pn kan abah.hehee

minah ni memg suka ambik gamba.aish....

my younger sister

the reflection

nak jugak budak nih..hehe

my beloved mak..focuskan pada beg mak.hehe

abg adam.mak.adik.abah. 


i love them.

sgt gemok kan...

my superhero.

Add caption

our driver.abg dam..

ok.dh habes!.

so, blaja la rajin2 dan balas la jasa mereka selagi kita mampu... Mak, abah, i lovee you la......

Tuesday, 22 January 2013

~ A story~

Assalamualaikum wahai rakan-rakan ku .

lama tak update.saya bizi.saya kesuntukan masa.walaupun ada masa, saya tak de ape nak update.dan  internal conflict.huhu..
boringnyaaaa.. terpaksa enjoy jugak.nak ke tak nak. kehidupan ni perlu diteruskan.

tak de ape yang nak di kongsikan.cuma nak share something dengan korang.

nah, baca nih....

A poor boy loved a rich girl.
One day the boy proposed her.

Then the girl said, "listen! your monthly salary is my daily hand expenses.
Should I be involved with you?
How could you thought that?
I will never love you.
So, forget me 'n get engaged with someone else of your level."

But somehow the boy could not forget her so easily.
10 years later.
One day they became face to face in a shopping center.

The lady said, "Hey! you!
How are you?
Now I'm married.
Do you know how much is my husband's salary?
Rs. 2 hundred Thousand per month!
Can you imagine? 'n he is also very smart."

The guy's eyes got wet with tear by hearing those words. After few minutes her husband came before the lady could say something to the guy, her husband started to say by seeing the guy.
You here?
Meet my wife."
Then he said to her wife, "I'm going to assist a project of sir, which is of Rs. 2 Billion. 'n do u know a fact? Sir loved a girl but he didn't get her. That's why still he is unmarried. How much lucky the girl was. Isn't it? Now a days who can love like that way?"

Moral: Please respect other's love

42 Lessons life Taught me:

1. Life isn't fair, but it's still good.

2. When in doubt, just take the next small step.

3. Life is too short – enjoy it..

4. Your job won't take care of you when you are sick. Your friends and family will.

5. Pay off your credit cards every month.

6. You don't have to win every argument. Stay true to yourself.

7. Cry with someone. It's more healing than crying alone.

8. Save for retirement starting with your first pay check.

9. When it comes to chocolate, resistance is futile.

10. Make peace with your past so it won't screw up the present.

11. It's OK to let your children see you cry.

12. Don't compare your life to others. You have no idea what their journey is all about.

13. If a relationship has to be a secret, you shouldn't be in it...

14 Take a deep breath. It calms the mind.

15. Get rid of anything that isn't useful. Clutter weighs you down in many ways.

16. Whatever doesn't kill you really does make you stronger.

17. It's never too late to be happy. But it’s all up to you and no one else.

18. When it comes to going after what you love in life, don't take no for an answer.

19. Burn the candles, use the nice sheets, wear the fancy lingerie. Don't save it for a special occasion. Today is special.

20. Over prepare, then go with the flow.

21. Be eccentric now. Don't wait for old age to wear purple.

22. The most important sex organ is the brain.

23. No one is in charge of your happiness but you.

24. Frame every so-called disaster with these words 'In five years, will this matter?'

25. Always choose life.

26. Forgive but don’t forget.

27. What other people think of you is none of your business.

28. Time heals almost everything. Give time time.

29. However good or bad a situation is, it will change.

30. Don't take yourself so seriously. No one else does..

31. Believe in miracles.

32. Don't audit life. Show up and make the most of it now.

33. Growing old beats the alternative -- dying young.

34. Your children get only one childhood.

35. All that truly matters in the end is that you loved.

36. Get outside every day. Miracles are waiting everywhere.

37. If we all threw our problems in a pile and saw everyone else's, we'd grab ours back.

38. Envy is a waste of time. Accept what you already have not what you need.

39. The best is yet to come...

40. No matter how you feel, get up, dress up and show up.

41. Yield.

42. Life isn't tied with a bow, but it's still a gift.